Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 25-02-2025

Hepatit B Hastalığına Karşı En Büyük Kalkan, Aşıdır…

Çocuğunuza Mutlaka Hepatit B Aşısı Tekrar Yaptırın!

Hepatit B enfeksiyonu, karaciğerin iltihaplanması, karaciğer sirozu ve hatta karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Dünyada yaklaşık 400 milyon ve Türkiye’de 3 milyon Kronik Hepatit B enfeksiyonlu birey bulunmaktadır. Karaciğer nakillerinin %5-10'u, Hepatit B enfeksiyonlarına bağlıdır. Her yıl 700.000-900.000 kişinin, Hepatit B virüs enfeksiyona bağlı olarak yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir.

Çocuklarda Hepatit B enfeksiyonu, yetişkinlere göre daha ağır seyredebilir. Hepatit B enfeksiyonunun kronikleşmesi ile kalıcı karaciğer hasarı, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişme riski çocuklarda daha fazladır.

Hepatit B aşısı, vücuda bağışıklık kazandırmak ve Hepatit B enfeksiyonlarına karşı korunmak için uygulanan bir aşıdır. Hepatit B Aşısı yapılması, hem bireysel hem de toplum sağlığı açısından önemlidir. Çünkü;

Hepatit B aşısı, Hepatit B enfeksiyonuna karşı ömür boyu koruyuculuk oluşmasına yardımcı olur.

Hepatit B aşısı sayesinde Hepatit B hastalığının toplumda yayılması önlenir ve toplum sağlığı korunur.

Hepatit B virüsü taşıyan kişiler, hastalık belirtisi göstermeseler bile, virüsü başkalarına bulaştırabilirler. Aşı sayesinde, Hepatit B enfeksiyonun bulaşma riski önemli derecede azalır.

Hepatit B enfeksiyonunun tedavisi çok zordur ve pahalıdır. Aşı sayesinde zorluklardan ve masraflardan kaçınılmış olunur.

Bebeklik döneminde Hepatit B aşısı uygulandıktan sonra (0., 1. ve 6. Aylarda uygulanan), bazı çocuklarda bağışıklık sistemi yeterli miktarda antikor üretmez. Bu durumda, Hepatit B virüsüne karşı çocuğun korunmasız kalma ve Hepatit B virüsü bulaşma riskinin artması söz konusudur. Bu durumda, kronik karaciğer iltihabı, karaciğer sirozu ve hatta karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hepatit B aşısı tutmayan çocuklara tekrar Hepatit B aşısı yapıldığında, aşı bağışıklık sistemini uyararak daha güçlü bir antikor yanıtı oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede Hepatit B virüsüne karşı, çocukta daha etkili bir korunma sağlanır. Diğer taraftan tekrar Hepatit B aşısı uygulamak, Hepatit B enfeksiyonunun bulaşma zincirini kırarak toplumda Hepatit B enfeksiyonunun yayılmasını önler ve toplum sağlığını korunmasına yardımcı olur.

Hepatit aşıları, Hepatit B aşısı tutmayan çocuklara aşağıdaki gibi uygulanabilir:

İlk doz: İlk fırsatta hemen yapılmalı

1-2 ay sonra anti-HBs düzeyi bakılır

Anti-HBs düzeti 10 mIU/mL'nin üzerine çıkmışsa, koruma için yeterli antikor düzeyi oluşmuş demektir ve tekrar hepatit B aşısı yapılması gerekli değildir.

Anti-HBs düzeyi 10 mIU/mL'den düşük ise,

İkinci doz: İlk dozdan 1 ay sonra

Üçüncü doz: İlk dozdan 6 ay sonra

Tekrar Hepatit B aşısının uygulanmasının yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir. En sık görülen yan etkiler arasında enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik ve ağrı yer alır. Nadiren ateş, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler de görülebilir.

Sonuç olarak, Hepatit B aşısı tutmayan çocuklara tekrar Hepatit B aşısı yapmak, hem çocuğun hem de toplumun sağlığı için büyük önem taşır. Bu sayede çocuk, Hepatit B virüsüne karşı korunmuş olur ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması engellenerek sağlıklı bir gelecek inşa etmelerine olanak tanır.

Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hotline
0850 474 28 05