Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 09-01-2023

Büyüme Hormon Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tedavi başlarken, Büyüme Hormonu Eğitim Hemşiresi, size eğitim verecektir. Bu eğitimde Büyüme Hormonunu nasıl ve saat kaçta yapacağınızı, ilaçları nasıl muhafaza edeceğinizi, seyahat esnasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini size öğretilecektir. Büyüme Hormonu Eğitim Hemşiresinin size öğreteceği noktaları, iyice öğrenmeniz ve titizlikle uygulamanız tedavi başarısını arttıracak ve çocuğunuzun boyu maksimum uzamasına yardım edecektir.

Büyüme Hormonunu her gün düzenli olarak yapmak çok ama çok önemlidir. Ayrıca Büyüme Hormon Tedavisi çok pahalı bir tedavi olduğu için ilaçlar, israf edilmemelidir. 

Büyüme Hormonu Tedavisi Düzenli Yapılması Neden Önemlidir?

Büyüme Hormonu Tedavisinin amacı, çocuğun boyunu en kısa zamanda yaşına uygun boya ulaştırmak ve erişkin boyunun normal olmasını sağlamaktır. Eğer Büyüme Hormonu Tedavisi esnasında, çocuğunuzun enjeksiyonlarını düzenli olarak yaptırmazsanız, yeterli boy uzaması olmaz, erişkin boyu istenen düzeye ulaşamaz ve boyu kısa kalır. Bu nedenle tedavi düzenli yapılmalı ve tedavi kurallarına uygun davranmanız çok önemlidir.

Büyüme Hormonu Tedavisi Esnasında Çocuğunuzda Nasıl Değişiklikler Olacaktır?

Büyüme Hormonu Tedavisi başlandıktan kısa bir süre sonra boy uzaması artar, yani hızlı bir büyüme dönemine girer. 6 ay içinde çocuğunuzun hızla büyüdüğünü (3-5 cm), giysilerinin ve ayakkabılarının küçüldüğünü görecek ve yenilerini almak zorunda kalacaksınız.

Tedavi başladıktan sonra iştah artışı görebilirsiniz (tedavi öncesi iştahsız olan çocuklarda daha sık görülür). Ancak boy uzaması başlayınca çocuğunuz, kısmen daha zayıf görünebilir. Çünkü Büyüme Hormonu Tedavisi ile kas kütlesi artar ve yağ kütlesi azalır. Sonraki yıllarda çocuğun büyümesi kendi yaş ve cinsiyetine uygun olarak devam edecektir. Ancak normal büyümeyi sağlamak için Büyüme Hormonu Tedavisinin sürdürülmesi gereklidir.

Büyüme Hormonu Tedavisi, boy uzaması dışında çocuğun enerjisini arttırabilir, motor gelişimini ilerletebilir ve vücut yağını azaltırken kas gelişimi arttırır. Kemik sağlığı acısından da faydalıdır. Çocukta boy kısalığı nedeniyle ortaya çıkan psikolojik ve davranış problemlerinde de faydalı olacaktır. Çocuğun öz güvenini arttırır.

Büyüme Hormonu Tedavisi Esnasında Ne Gibi Yan Etkiler Görülebilir?

Büyüme Hormonu Tedavisi, aslında çocuğunuzda olması gereken ama eksik olan büyüme hormonunu yerine koyma tedavisidir. Büyüme Hormonu Tedavisi çok güvenli bir tedavidir ve ciddi yan etki çok nadirdir.

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (ağrı, şişme) sık olmasa da görülebilir. Ayrıca baş ağrısı, eklem ağrısı, omurga eğriliğinde artma, kan şekerinde yükselme, topallama da nadiren görülebilir.Özellikle şiddetli baş ağrısı (kusma olsun ya da olmasın), diz veya kalça ağrısı, topallama ve cilt döküntüsü olursa, en kısa zamanda bizle iletişime geçiniz. 

Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hotline
0850 474 28 05