1. Tiroid kanserleri çocukluk çağında nadir görülür. Her yıl 100.000 çocuktan bir çocukta tiroid kanseri gelişir. Diğer taraftan çocuklarda en sık görülen çocuk endokrin tümörleridir.
2. Tiroid kanserleri, her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, en sık genç yaşlarda görülür. Tiroid kanserleri, 15-19 yaş arası ergenlerde en sık görülen ikinci kanserdir.
3. Çocuklarda tiroid nodülü (beze) erişkinlere göre çok nadiren görülmemektedir. Erişkinlerin %20-35’inde tiroid nodülü görülmesine karşın çocukların %0,2-5’inde görülmektedir.
4. Ancak Haşimato Hastalığı olan çocuklarda tiroid nodülü saptanması daha sıktır. Haşimato Hastalığı olan çocuklarda tiroid nodülü saptanma oranı %10-30 arasında seyretmektedir.
5. Tiroid nodüllerinde kötü huylu (malign) olma riski erişkinlerde %5-10 iken, bu risk çocuklarda %10-25 arasında değişmektedir.
6. Haşimato Hastalığı olan hastalarda ortaya çıkan çocuklarda tiroid nodüllerinde kötü huylu (malign) olma riski %20-25 saptanmıştır.
7. Haşimato Hastalığı ile tiroit kanseri gelişimi arasında ilişki tam bilinmese de Haşimoto Hastalığı olanlarda tiroid kanseri gelişme riskinin belirgin arttığı belirtilmektedir. Özellikle tiroid nodülü bulunan Haşimoto Hastalığı olanlarda, tiroid kanseri gelişme riski daha fazladır.
8. Kanser riski nedeniyle ailede tiroid hastalığı olan Haşimoto Hastalıklı çocuklar, özellikle de ergenlik döneminde mutlaka düzenli olarak çocuk endokrin uzmanı tarafından muayene edilmesi ve en az yılda 1 kez tiroid ultrasonu ile kontrol edilmesi önemli ve gereklidir.
Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.