Çocuklarda büyüme ağrısı, özellikle 3 ile 12 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir durumdur.
Büyüme ağrısı, çocukların %3-37’sinde görülmektedir. Okul çocuklarının, %10-20’sinde büyüme ağrısı görülmektedir.
Kızlarda, erkeklerden biraz daha sık görülür.
Büyüme ağrısı, genellikle bacaklarda, özellikle de uyluk ön yüzü, diz arkası ve baldırlarda hissedilir.
Çoğunlukla akşam saatlerinde veya gece uykudan önce ortaya çıkar.
Gün içinde koşmak, tırmanmak veya zıplamak geceleri ağrı görülme riskini artırabilir.
Büyüme Ağrısının Özellikleri Nelerdir?
Büyüme ağrısı, genellikle tipiktir. Büyüme ağrısının başlıca özellikleri:
Büyüme ağrısı, özellikle 3 - 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür.
Büyüme ağrısı, genellikle bacaklarda, özellikle bacağın ön yüzü, diz arkası ve baldırlarda hissedilir. Ağrı, genellikle her iki bacakta da aynı anda veya farklı zamanlarda ortaya çıkar. Büyüme ağrısı, genellikle eklemler ile ilgili değildir.
Büyüme ağrısı, zonklayıcı veya kramp tarzında olabilir ve genellikle hafif-orta şiddette olmaktadır. Çoğu zaman çocukların günlük aktivitelerini etkilemez. Ancak bazı çocuklarda ağrı daha yoğun olabilir. Gün içinde çok fazla fiziksel aktivite veya yoğun egzersiz yapan çocuklarda, büyüme ağrısı daha da şiddetli olabilir.
Büyüme ağrısı, genellikle geceleri, özellikle de uykuya dalmadan önce veya uyku esnasında ortaya çıkar. Ağrı, uykudan uyandıracak kadar şiddetli de olabilir.
Büyüme ağrısı, genellikle geçici olup, birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir. Ağrılar, çoğu zaman ertesi gün tamamen geçer.
Büyüme ağrısı, her gün olmaz. Bazen haftada birkaç kez olurken bazen de ayda bir kez büyüme ağrısı görülebilir. Bir kaç gün art arda da ağrı görülebilir.
Büyüme ağrısı, yıllarca sürebilir ve ergenliğe kadar da devam edebilir. Ancak, büyüme ağrı atakları arasında, günler, haftalar hatta aylar süren ağrı olmayan dönemler görülebilir.
Büyüme ağrısı, çoğunlukla her iki bacakta da hissedilir.
Büyüme ağrısı, sabah uyandığında genellikle kendiliğinden geçer. Gün boyunca ağrılar genellikle azdır.
Büyüme ağrısının nedeni, henüz tam olarak bilinmemektedir. Büyüme ağrısı, çoğunlukla sağlıklı çocuklarda görülür ve büyüme süreciyle doğrudan ilgili olduğuna dair kesin bir bilimsel kanıt yoktur. Ancak bazı görüşler ileri sürülmektedir. Örneğin;
Kemiklerin hızla uzadığı dönemlerde, kaslar ve çevre dokular uzamaya yetişemediği için gerilmekte ve ağrıya neden olduğu düşünülmektedir.
Bazı araştırmacılar, çocuğun gün içindeki aşırı fiziksel aktiviteleri nedeniyle ortaya çıkan, kaslarda yorgunluk ve ağrıların bu duruma neden olabileceğini ileri sürmektedir.
Çocuklardaki stres, heyecan gibi duygusal durumlar da, bu ağrıyı tetikleyebilir.
Büyüme ağrısı olan çocukların %55-95’inde, serum D vitamini düzeyleri düşük saptanmıştır. Bu nedenle büyüme ağrısı olan çocuklarda, D vitamini eksikliğinin kontrol edilmesi ve D vitamini eksikliği varsa tedavi edilmesi, büyüme ağrısının azalmasına ve iyileşmesine katkı sağladığı gösterilmiştir.
Büyüme ağrısı, evde basit tedavi yöntemleriyle yönetilebilir. Özellikle hafif masaj yapmak, sıcak su banyosu veya sıcak kompres yapmak çocuklarda büyüme ağrısını hafifletebilir ve çocuğu rahatlatabilir. Ayrıca çocuğun kaliteli ve yeterli uyuması da faydalı olabilir. Diğer taraftan çocuğun düzenli egzersiz yapması da kasları güçlendirerek ağrıları azaltabilir. Ancak aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Özellikle büyüme ağrısı fazla ile ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir ve ciddi anlamda çocuğu rahatlatır.
Büyüme ağrısı, genellikle endişe edilecek bir durum değildir ve ciddi bir sağlık sorununu işaret etmez. Büyüme ağrısı, çocuk büyüdükçe kendiliğinden geçer. Ancak:
Ağrı, sürekli oluyorsa ve gündüzleri de devam ediyorsa,
Ağrı, şiddetli oluyorsa,
Ağrı, eklemlerde veya tek bir bacakta yoğunlaşıyorsa,
Başka belirtilerle (halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, döküntü, topallama, ateş, kızarıklık ve şişlik gibi) birlikte görülmesi durumunda
doktora başvurmak önemlidir. Bu durumlarda, olası bir hastalığı dışlamak için doktora başvurulmalıdır.