Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 30-07-2024

Çocuklar Neden Obez Olmaktadır?

Dünyada her geçen gün kilo fazlalığı ve obez olan bireylerin sayısı artmaktadır. Son 50 yılda yaklaşık 3 katına çıkmıştır. Dünyada 100 milyondan fazla kilo fazlalığı olan çocuk bulunmaktadır.

Çocuklarda kilo fazlalığı, birçok faktörden dolayı olmaktadır:  

Genetik Yatkınlık: Genetik faktörler, obeziteye neden olan en önemli faktörlerden biridir. Ailede obez bireylerin bulunması, çocuğun obez olma riskini artırır. Anne ve babadan sadece biri obezse, çocuğun obez olma riski %40; anne ve babanın ikisi de obezse, çocuğun obez olma riski %80’e kadar yükselmektedir. Anne ve babadan ikisi de obez değilse, çocuğun obez olma riski %10'a düşmektedir.

Kötü Beslenme Alışkanlıkları: Kalorisi yüksek, yağ, şeker ve tuz içeriği fazla gıdaları çok tüketmek, obezitenin en önemli 2. risk faktörüdür. Fast food, abur cubur ve işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi, obezite riskini artırır. Sebze ve meyve az tüketmek de, obeziteye zemin hazırlar.

Fiziksel Aktivite Azlığı: Fiziksel aktivitenin olmaması ve telefon-tablet-televizyon-bilgisayar gibi ekrana maruziyetinin fazla olması, obezite riskini artırır. Günde 2 saatten fazla ekrana maruz kalmak, obezite riskini önemli derecede artırmaktadır.

Uyku Problemleri: Yetersiz ve düzensiz uyku, iştahı ve metabolizmayı etkileyerek kilo alımına yol açar.

Çevresel Faktörler: Çocukların yaşadığı çevre, obezite riskini arttırır. Örneğin, sağlıksız gıdalara kolay erişim ve toplu taşıma yerine araba kullanma alışkanlığı gibi çevresel faktörler, kilo alımına neden olur.

Psikolojik Faktörler: Stres, depresyon gibi psikolojik faktörler, çocuklarda aşırı yeme alışkanlıklarına neden olabilir ve dolayısıyla obezite riskini artırır.

Hotline
0850 474 28 05