Boy kısalığı, çocuğun yaş ve cinsiyetine göre boyunun kısa olmasıdır. Çocuğun boyunun kısa olması masum bir durum olmayabilir. Altta yatan ve tüm vücudu etkileyen bir hastalık sonucunda,çocuk kısa boylu olabilir. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada kısa olan bu çocuklar arasında ancak %20’sinde tıbbi bir problem saptanmıştır.Bu nedenle okulda sınıfın kısa olan çocukları mutlaka bu açıdan değerlendirilmelidir.
Yenidoğandan ergenliğe kadar her sağlıklı çocuğun, doktor muayenesi esnasında boyu ve vücut ağırlığı ölçülmelidir. Çocuklar yaşına ve cinsine uygun olarak büyümelidirler. Çünkü çocuklarda büyüme, sağlıklı olmanın bir göstergesidir.
Bebekler, genetik olarak belirlenen boy durumlarına ancak 2 yaş civarında ulaşmaktadırlar. 2 yaşına kadar büyümede, özellikle doğum özellikleri ve beslenme durumu önemli rol oynamaktadır. Bebekler ortalama olarak ilk yaş 25 cm, 1-2 yaş arasında 10 cm ve 2-3 yaş arasında 7 cm uzamaktadırlar. 2-3 yaşından sonra ortalama olarak yıllık 5-6 cm boy uzaması olmaktadır ve anne ve babasından aldıkları genetik yapıya uygun büyüme göstermektedirler. Ergenlikte de kızlar ortalama 20-25 cm ve erkekler 25-30 cm uzayarak büyümeleri tamamlanmaktadır.
Çocukların boyları, aile genetiğine uygun olarak uzarlar. Anne babası ister uzun olsun ister kısa olsun çocuklar anne babasından aldıkları genetiğe uygun uzayıp uzamadıkları konusunda kontrol edilmelidir. Çünkü genetik yapıdan kısa boylu çocukların, tedavi ile boylarının uzaması söz konusu olabilir.
Çocukların yaşına uygun boy uzaması göstermemesi en önemli ipucudur. Bu nedenle çocuklar boy uzaması acısından mutlaka takip edilmelidirler. Eğer yaşına uygun olarak boy uzaması olması olmayan her çocuk, mutlaka araştırılmalıdır.
Diğer önemli nokta, ne olursa olsun sınıfında yaşıtlarına göre olan her çocuk en azından geç kalmamak ve problem olmadığının ortaya konması acısından uzman hekimlerce kontrol edilmelidir.
Diğer taraftan her çocuk, yaşına uygun olarak uzamalıdır. Yaşına uygun olarak uzamayan çocuklar da mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü sonradan başlayan bir hastalığın ilk bulgusu da boy kısalığı olabilir.
Unutulmaması gereken nokta da boy kısalığı erken araştırılıp teşhis edildiğinde hem erken tedavi şansı artar hem de erişkin boyunun olması gereken uzunluğa ulaşması söz konusu olur.
Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.