Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 02-03-2023

Bebeklerde Meme Reddi ve Öneriler

Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir. Bu sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını çevirmesi, çok kısa süre emip bırakması ve hiç memeye gelmek istememesi “MEME REDDİ” olarak tanımlanabilir. Yapacağınız basit uygulamalar ve alacağınız önlemler ile meme reddini azaltabilir ve önleyebilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri gözden geçirerek meme reddi konusundaki sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Bebeklerde Meme Reddine Karşı Öneriler

1. Anneler için zor bir durumdur. Ama elinizden geldiği kadar sakin ve soğukkanlı olmaya çalışın. Çünkü stresli veya gergin olmak bu durumu daha da zorlaştıracaktır. Sizin stresli ve gergin haliniz bebeğinizi daha çok etkileyecektir. Öncelikle sakin olun. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda “ya emmezse” kaygısını kafanızdan atın. Bebekler anne sütü alırken yani emerken annelerin yüzüne bakarlar. Endişe dolu bir yüz ifadeniz olursa, yaşadığınız kaygıyı, gerginliği görür ve hissederler, onlar da endişelenirler. Ve dolayısıyla bu da meme reddini artırabilir. Olabildiğince rahat olmaya çalışın. Rahat olmanız anne sütünüzün miktarını da olumlu etkiler.

2. Bebeğinizi emmesi için sakın zorlamayın. Bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bebeğinizi ağlarken, huzursuzken, emmek istemiyorken emzirmeye başlamayın. Emzirme öncesinde birkaç dakika ona sakinleştirecek sözler söylemek, fısıldamak, ona masaj yapmak, ev içinde sarılarak kanguru pozisyonunda turlamak hem gelişimi için faydalı olur hem de meme reddini azaltır.

3. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın memenize yakın tutun. Gerekirse sling kullanın.

4. Ten tene temas yapın. Üstünüzü çıkarıp çıplak iken bebeğinizi alıp onunla biraz oynayın ve bir süre sonra memenizi teklif edin.

5. Bebeğiniz ile birlikte banyoya girin ve birlikte banyo yaparken emzirmeye çalışın Ayrıca banyo sonrası bebeğiniz rahatlamış olur yine emzirmeye çalışın.

6. Memeyi tutturmak için dikkatini dağıtmaya çalışın. Açık havada yürüyün, müzik dinletin, şarkı söyleyin, masaj yapın, beyaz gürültü yapın, bazen sessiz bir ortamda bulunun vb

7. Bebeğinizi değişik emzirme pozisyonları kullanarak emzirmeye çalışın. Koltuk altı pozisyonu, yatarak veya ters beşik pozisyonu deneyebilirsiniz.

Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir.

8. Biraz uykulu iken yani uykuya dalarken ve uyanmadan az önce emzirin. Bebekler uykulu oldukları zaman memeyi daha kolay kabul edebilirler. Ayrıca gece emzirmelerini biraz daha artırmayı deneyebilirsiniz.

9. Eğer bebeğiniz çok hırçın ve huzursuz ise çok az bir miktar sağılmış anne sütünü verip hırçınlığını geçirmeye çalışın daha sonra memenizi teklif edin.

10. Aşırı miktarda süt yapımı varsa bebek emzirme sırasında fazla süt nedeniyle emmeye devam edemiyorsa öncesinde bir miktar süt sağabilir veya emzirme sırasında memeyi makaslama şeklinde tutabilirsiniz. En önemlisi doğru bir emzirme tekniği ile emzirme sağlanmasıdır.

11. Çok değişik bir yöntem olsa da dönen bir sandalye üzerinde emzirmeye çalışın. Bazen işe yaradığı gösterilmiştir.

12. Biberon ve emzik kullanıyorsa ve bebeğinizin kafası bu nedenle karışık ise mutlaka emzik ve biberonu kesin.

13. Fakat bazı durumlarda biberon ve emzik kullanımı nedeniyle bebek memeyi reddediyorsa önce emzik veya biberon ile sakinleştirip kucakta tutarak bir süre sonra ağzından emzik ve biberonu çekip yavaş yavaş memenizi vermeyi deneyebilirsiniz. Bazen işe yarayabilir. Bazı bebekler belki bu şekilde tekrar memeyi tutmaya başlayabilir. Aynı şekilde gerekirse bazen meme ucu benzeri slikon aplikatör de deneyebilirsiniz. Ama esas olan biberon ve emzik kullanımının kesilmesidir.

14. Eğer süt miktarınız az ise öncelikle anne sütünüzü artırmaya çalışın. Yeterli bir artış sağlanamazsa o zaman bir emzirme destek sistemi kullanmanız fayda sağlayabilir.

15. Bebeğinizin burun tıkanıklığı da emmeyi güçleştirebilir. Burun bakımının yapılması, burnu tıkalı ile açılması faydalı olacaktır.

16. Bebeğinizin reflüsü varsa, kolikli bir bebekse, emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra ayaklarını karnına çekip, ağlayarak memeyi bırakıyorsa, çok kusuyorsa, çoğu zaman mukuslu bir kakası varsa kakasında nadiren kan oluyorsa, beraberinde egzaması da varsa, bebeğinizin besin allerjisi olabilir. Genelde bebeklerde en sık görülen alerjilerin başında süt proteini alerjisi gelir. Alerjik yapılı bebeklerde reflüye bağlı kusmada sık olacağı için, her emzirmeden sonra gazını çıkarmak, reflü yatağında yatırmak faydalı olacaktır.

17. Bebeğinizin en iyi ve en rahat emdiği pozisyonu ve zaman dilimini keşfedin. Ayakta, yatarak, kucakta emebilir ve zaman olarak en çok uyanmadan az önce gibi… Emzirme sırasında sizin konforunuzda önemlidir. Bunu da göz önünde bulundurun.

18. Bebeğiniz bir memeyi 4 saat ve daha uzun saat diliminde emmemişse sütünüzü sağmayı unutmayın. Emmediği zaman sütünüzü sağmasanız, ilerleyen zamanlarda süt miktarı azalır. Memedeki süt miktarının azalması da meme reddini artırır. Sağdığınız sütü, küçük bir bardak veya kaşıkla bebeğinize verebilirsiniz.

Sonuç olarak aslında meme reddi sıklıkla geçicidir. Annelerin sadece sakin kalarak bu durumun geçici olduğunu ve sonrasında bebeklerinin mutlaka memeye döneceklerini bilmesi gerekir. Çok çok nadiren bazen bebeklerin memeye dönmediği olabilir. Ama bu durum bebeğiniz ile emzirme dışında bağ kurmanıza tabiî ki engel değildir. Bütün çabalarınıza rağmen bebeğiniz memeye dönmüyorsa doktorunuzdan ve bir emzirme danışmanından yardım almanız en iyisidir.

Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hotline
0850 474 28 05